De slagerij van Gerben en Ysolde Kamphuis bestaat deze maand een halve eeuw. ┬ę Bert Kamp

Hellendoorns familiebedrijf: ‘Verhaal achter het stukje vlees is belangrijk’

HELLENDOORN - Gerben en Ysolde Kamphuis vieren deze maand het 50-jarig bestaan van hun familieslagerij. Een gewoon stukje vlees verkopen is er niet meer bij. Als tweede generatie weten zij als geen ander in te spelen op wat de klant anno vandaag wil.

Suzanne van Gaale 29-10-19, 07:08
 
De tijd van kilo’s riblappen, kipfilets en karbonades is voorbij. „Tegenwoordig wil men het vlees het liefst al gesneden en gemarineerd of gekruid”, vertelt Gerben Kamphuis. „Om bij de kipfilet te blijven, denk aan een gemarineerde filet, omwikkeld met ontbijtspek. Ook kant-en-klare maaltijden en borrelhapjes als het carpacciowrapje doen het heel goed.”

Het slagersvak, zoals in de tijd van zijn ouders Gerrit en Riekie van begin jaren 70 tot eind jaren 90, is ook niet meer te vergelijken met nu. Vader Gerrit nam in 1969 slagerij Nijboer aan de Dorpsstraat 35 over. Daarmee ging zijn wens van een eigen slagerij in vervulling.

Hard werken
Het was hard werken, zes dagen in de week stond hij samen met Riekie in de zaak. Ook Gerben ontkwam er niet aan om een handje mee te helpen. Hij mocht helpen schoonmaken, afwassen en droge worst ophangen. Net vers uit de schoolbanken leerde hij op zijn 15de het vak bij zijn ouders op de werkvloer. „Toen mocht ik ook met het mes aan de slag en zelf slachten. Mijn vader wilde op een gegeven moment wel dat ik ook een kijkje in de keuken zou nemen bij andere slagers. Bij slagerij Seno Jansen heb ik veel geleerd over het reilen en zeilen als winkel en bij slagerij Kenkhuis in Vriezenveen heb ik leren worsten maken.” Gerbens uitstapje duurde niet heel lang, want zijn ouders hadden hem bij gebrek aan personeel op een gegeven moment hard nodig in hun eigen winkel.

Het is belangrijk om het verhaal achter het stukje vlees te vertellen

Vakantieliefde
Terwijl hij weer in de familieslagerij werkte, leerde hij zijn huidige vrouw Ysolde kennen. „We hebben elkaar ontmoet tijdens een vakantie in Spanje”, zegt Ysolde. „Ik woonde in Arnhem en was kapster. Voor de liefde ben ik uiteindelijk verhuisd naar Hellendoorn.” Het was min of meer vanzelfsprekend dat ook zij in de slagerij zou gaan werken. Om een beetje van het vak te proeven, deed ze haar eerste ervaring op bij slagerij Hegeman in Nijverdal. De slagerij van Gerbens zus en diens man. „Ik moest in het begin erg wennen. Ik moest natuurlijk ook veel leren, maar uiteindelijk heb ik mijn draai gevonden.”

Schot in de roos
In 2005 namen Gerben en Ysolde de
zaak over van de ouders. Zijn ouders werkten echter achter de schermen nog drie jaar mee, tot de verhuizing in 2008 naar wat nu het centrum is van Hellendoorn, tegenover de Albert Heijn. Deze verhuizing bleek een schot in de roos voor het stel. Gerben: „We wisten niet wat ons overkwam. Er kwamen opeens zoveel meer klanten binnen. Alles wat we in de winkel hadden liggen, verkochten we ook. De eerste drie, vier jaar was een heftige periode. Heel hard werken. En door de toegenomen klandizie hadden we ook extra personeel nodig, alleen was dat behoorlijk lastig.”

Na de verhuizing kwamen opeens zoveel meer klanten binnen

Gelukkig kunnen ze nu rekenen op een goed, stabiel team. „Onze drie dochters springen ook bij wanneer nodig. En mijn vader helpt traditiegetrouw twee weken in december mee. Dan knoopt hij met de hand enkele honderden rollades.” Wat het stel ook geen windeieren heeft gelegd, is de aansluiting bij de Keurslagerketen. Het houdt ze naar eigen zeggen scherp, het geeft nieuwe ideeën en ze bezoeken maandelijks een collega. „Bovendien is de Keurslager heel herkenbaar, dat trekt ook zeker veel toeristen.”

Afwisseling
Waar het stel heel druk mee is, naast de verkoop van winkelproducten, zijn de barbecuepakketten en in deze periode de stamppotbuffetten. „We gaan in één moeite van de barbecue door naar de boerenkool en hutspot. Die afwisseling van seizoenen is het leukste van het vak. Het is belangrijk om het verhaal achter het stukje vlees te vertellen aan de klant. Goed vlees wordt wel degelijk zeer gewaardeerd.”

Het 50-jarig bestaan viert Slagerij Kamphuis met een jubileumweek van 4 tot en met 9 november. Naast mooie acties in de winkel wacht 300 klanten een traktatie: een show van de New Valley Singers op 7 november. Men maakt kans hierop door naam en emailadres achter te laten in de winkel.

Gerben Kamphuis, Keurslager

Dorpsstraat 61b
7447CP Hellendoorn
0548654134

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten